Koko kevät on mennyt kauhialla tohinalla ja tauko bloggauksessa on taas ollut luvattoman pitkä. Wapun vihdoin kolkuttaessa ovella on aika ottaa itseään niskasta kiinni avata sanainen arkkunsa. Olin jo salaa antanut itselleni luvan jättää siman teko tältä vuodelta, mutta kanssaeläjäni vastustus sai minut pyörtämään päätökseni.
Minullehan sima merkitsee perinteisesti pelkästään fariinisokerista valmistettua juomista jalointa ja parasta. Muut saavat käyttää osan valkoista sokeria tai maustaa limellä sun muilla hömpötyksillä, mutta meillä sima tehdään niinkuin se on aina tehty. Ja paras pullotuspullo on vanha viinapullo... mielellään konjakkipullo, jossa on semmoinen sienenmallinen korkki, jonka kehittyvä paine ainakin pari kertaa ampuu komeasti ilmaan :) Nojoo, ehkäpä sitten kuitenkin kierrekorkki.
Simaa valmistaessa ja etenkin juodessa on parasta unohtaa se tosiasia, että kyse on käytännössä sokerivedestä, jota on hieman käytetty. Riippuen tietysti siitä, kuinka löysin rantein onnistuu sen hiivan joukkoon mittaamaan...
Perinteinen ja perinteinen hmm, reseptini ei siis periydy mistään muinaishistoriasta sukuni kautta vaan lunttaan sen aina fariinisokeripussin kyljestä (tämä on tärkeä osa perinnettä). Myöskään sitruunapuristinta en omista, joten joka vuosi tähän aikaan harmittelen omaa kitsauttani kun lusikan avulla puristan sitruunamehua, mutta toimii se näinkin. Eli leikkaat sitruunan puoliksi ja otat toiseen käteen lusikan, toiseen sitruunanpuolikkaan ja simaämpäriin kaadettujen fariinisokerien päällä pyöräytät lusikkaa sitruunassa.
8 l vettä
3-4 sitruunaa (sitruunan mehu)
1 kg fariinisokeria
tl kärjellinen hiivaa
rusinoita
sokeria
Kuumenna 4 l vettä kunnes se kiehuu. Kaada fariinisokerit simaämpärin pohjalle. Kaada kiehuva vesi fariinisokerien päälle ja lisää 4 l kylmää vettä. Purista sitruunanmehu joukkoon ja nesteen jäähdyttyä n. käden lämpöiseksi lisää hippunen hiivaa. Sekoita. Peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna seistä pöydällä seuraavaan päivään.
Pullota sima puhtaisiin pulloihin, lisäämällä ensin muutama rusina ja tl sokeria pullon pohjalle. Lisää sitten simaa tratin avulla, joko siivilän läpi jos et tykkää heituloista tai jos ne kuuluvat simaasi, ilman siivilää. Älä täytä pulloa ihan täyteen vaan muista jättää hieman tilaa. Sima valmistuu pullotettuna huoneenlämmössä n. 3 pv:ssä ja jääkaapissa n. 5 pv:ssä eli sima on valmista sitten kun rusinat nousevat pintaan!
Sitten vain lakit päähän, piknik kori käsivarrelle, simapullo mukaan ja puistoon :)
Ps. kaupan simallahan ei sitten ole yhtään mitään tekemistä oikean siman kanssa! Kun siman teko on näin helppoa, pitäisi olla laitonta ostaa sitä kaupasta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti