
Olen kerran aikaisemmin leiponut näitä ihania lihapiirakoita Siskot Kokkaa blogin ohjeesta idean saaneena. Kun tässä joulun alla muistin yhtäkkiä nämä lihapiirakat, harmittelin etten ollut ohjetta ylös tänne kirjannut. Onneksi ohje löytyi pikaisen googlettelun perusteella (mitä sitä tehtiinkään ennen nettiä?) ja tuumasta toimeen. Ohje on niin simppeli ja lopputulos niin palkitseva, että ihmetyttää miksei näitä ole tajunnut aiemmin tehdä!
Kyseessä on ihan perus sämpylätaikinaan leivottu loputtomasti varioitava liha-riisi seos. Kun vielä piirakan voitelee rypsiöljyllä ennen uunissa paistoa saa siihen kivan pinnan. Täytteeksi sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia, paahdettua sipulia, nakkeja... tai mitä kaapista nyt sattuu löytymään.
0.5 l sämpylätaikina
400 g jauhelihaa
1 dl puuroriisiä/ohraa
2 sipulia
1 dl purjosipulia
2 munaa
mustapippuria
chilimaustetta
suolaa
provencen yrttimauste
basilika
timjami
Valmista sämpylätaikina. Ihan perussämpylätaikina käy. Osan sämpylätaikinan nesteestä voit korvata es. 1-2 dl maustamatonta jugurttia. Koska kaapista löytyi lähinnä vehnäjauhoja, ryyditin niitä kaurahiutaleilla ja ruisjauhoilla, ettei lopputulos olisi liian pullamainen. Eli sekoitin 1/2 pss kuivahiivaa 1 dl ruisjauhoa. Kuumensin 5 dl vettä n. 42 asteiseksi, lisäsin 1 tl suolaa, 2 rkl siirappia, 1.5 dl kaurahiutaleita ja ruisjauhot. Sekoita hyvin samalla kun lisäät pikkuhiljaa n. 6 dl vehnäjauhoja. Vaivaa lopuksi joukkoon 0.5 dl öljyä. Jätä taikina kohoamaan liinan alle siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Keitä riisi kypsäksi. Ruskista jauheliha ja kuullota sipulit. Mausta jauheliha sipuli seos yrteillä, pippurilla, chilillä, suolalla ja minä käytin vielä hitusen pannassa olevaa grillimaustetta. Sekoita riisit ja lihaseos, jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen liha-riisiseokseen kaksi munaa.


Leivo puolen litran sämpylätaikinasta pullia, kauli ne soikeiksi lituskoiksi, laita täytettä keskelle
ja käännä kaksinkerroin puolikuun muotoiseksi, painele reuna kiinni tai taita se piirakan alle.
Anna kohota pellillä liinan alla. Voitele pinta ruokaöljyllä ja paista 200 c uunissa n. 15 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti