tiistai 3. syyskuuta 2013

Vaiva(ama)ton leipä



Miksi, oi miksi mä en ole tätä aikaisemmin tehnyt?! Tää oli niin helppoa, nopeaa ja vaivatonta, että tälläinen pikkulapsiarjen pyörittämä mammakin pyöräyttää tämmösen tuossa tuokiossa. Tai no, aikaahan tän leivän valmistuminen vie rutkasti, mutta sitä aktiivista toiminta-aikaa tosi vähän!

Dodiin, mut asiaan! Oonhan mä näitä vaivaamattoman leivän reseptejä nähnyt ja aina aika ajoin ne nousee esille blogeissa. Kimmokkeen tän leivän tekoon antoi kaverini naamakirjassa julkaisema suolaa & hunajaa blogin resepti, joka osui ja upposi mälsyyttään yksin kotona lapsen kanssa märehtivän mamman hermoon. Kun tavasin reseptistä, ettei mun tarttis kun vaivata neljä ainetta kulhoon illalla ja aamulla kaataa (no, okei hieman enempi vaiheita vaadittiin) ne pataan ja uuniin, oli vaan ihan pakko kokeilla. Siitä ensimmäisestä kokeilusta tuli yllätyksekseni oikea leipä, vaikka puolet oli grahamista vehnäjauhojen sopivasti loppuessa kesken, ja mä olin mennyttä. Kyllähän mä totuuden nimessä hieman värkkäsin sen taikinan kanssa. Siitä tuli graham-jauhoista johtuen kuivempaa kuin ohjeen kuvassa joten suvereenisti lisäsin vettä. Hmmm... niin ja mulle ei oikein selvinnyt et käytetäänkö kylmää vettä vai +42 C kuten yleensä kuivahiivan kanssa, joten käytin jälkimmäistä.

Vasemmalla grahamjauhoja sisältävä taikina ja oikealla hiivaleipäjauhoja
sisältävä taikina ennen yön yli kohotusta.
Seuraavana päivänä kauppaan ja illalla taas uus satsi tulille. Paikallinen mammakerho sai toimia testijoukkona seuraaville leiville. Ensimmäinen leipä oli tehty 4 dl vehnä- ja 3 dl grahamjauhoja. Seuraavissa leivissä suhde oli 2 dl graham- ja 5 dl vehnäjauhoa ja toisessa 3 dl hiivaleipä- ja 4 dl vehnäjauhoa. Mun mielestä paras leipä tuli tolla 2 dl ja 5 dl sekoitussuhteella, mut nää on makuasioita!

Miettimään jään tän reseptin sovellusta. Onnistuiskohan nesteen korvaaminen jugurtilla tai esim porkkanaraasteen sekoitus joukkoon? Yrttien lisäämisen nyt ainakin uskoisin olevan mahdollista..


Vaivaamaton leipä

5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1.5 tl suolaa

Sekoita vesi, jauhot, hiiva ja suola puuhaarukalla kulhossa kunnolla sekaisin, älä vaivaa. Taikina jää löysäksi, muttei ole mitään velliä (kehoitan katsomaan suolaa & hunajaa blogin seikkaperäistä kuvitusta). Peitä kulho kelmulla ja liinalla. Jätä seisomaan huoneenlämpöön pöydälle yön yli 12-16 h.

Kohotuksen jälkeen
Jauhoita pöytä hyvin ja kaada taikina siihen. Painele taikinasta ilmakuplat pois (oikaisin mutkissa enkä muistanut tehdä tätä) ja nosta taikinaneliön nurkat sisälle. Nosta taikina hyvin jauhoitetun leivinliinan päälle koriin ja anna kohota liinalla peitettynä vielä tunti.

Uuniin menossa
Laita pata kansineen uuniin ja uuni lämpenemään 230 C. Anna padan kuumeta uunissa vielä n. 20 min lämpötilan merkkivalon sammumisen jälkeen. Nosta pata uunista, avaa kansi varovasti ja kaada taikina kuumaan pataan. Taikina ei tartu kuumaan pataan (tosin tälle sanon katinkontit. Taikina kannattaa kuitenkin jauhottaa päältä ettei liina tartu siihen nostatusvaiheessa kiinni ja ettei leipä tartu pohjaan kiinni. Mulle nimittäin kävi niin!). Nosta kansi päälle ja työnnä pata uuniin 30 minuutiksi. Puolen tunnin jälkeen poista kansi ja paista leipää vielä n. 10-15 min, kunnes leipä on kypsä eli kopauttaessa leivän pintaa kuuluu ontto ääni.

Kumoa leipä ritilälle jäähtymään ja avot! tuore, ihana leipä on valmis! Sitten kimppuun sanoi sika limppuun ;)

Ainiin, hieman liioittelin jauhojen kanssa tuossa kohotusvaiheessa, mistä johtuen leipä piti sutia esille jauhokerroksen alta. Ois hyvä muistaa se kohtuus kaikessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti