sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Lasagne





Dodiin, niinhän tässä kävi, että upea haasteeni kaatui heti alkumetreillä :) Kolmannen päivän postaus jäi! No tänään uudella innolla eteenpäin.

Sunnuntain kunniaksi tänään valmistuu lasagne. Pitkään harkitsin kanan ja jauhelihan välillä, mutta lopulta uuniin päätyi perinteinen jauhelihaversio. Kanalasagne saa jää vielä ajatuksiin hautumaan. Mikä voi olla helpompaa kuin tälläinen puolivalmiista tehty lasagne? Tai no, onhan niitä jotain lasagnemixejä, mutta mielestäni ne häviävat eittämättä maussa eikä niillä säästy aikaa...


Kutsun tätä puolivalmiiksi, sillä tomaattimurska tulee purkista, lasagnelevyt paketista ja juustoraaste pussista, mutta tänään en ollut hifistelypäällä. Peruslasagneohjetta kun voi tuunailla mielin määrin. Tekemällä levyt itse, käyttämällä tuorepastaa, keittämällä oman tomaattikastikkeen, vaihtamalla raaka-aineita, käyttämällä levyjen sijaan es. kesäkurpitsaa / munakoisoa / bataattia. Siitä voidaan tietysti sitten halkoa hiuksia, että onko kyseessä enää lasagne, jos siinä ei ole pastaa?

Tietysti juustokastikkeeseenkin voisi panostaa, itse teen sen aina lasagnelevy pakkauksen takana olevalla ohjeella. Tosin, koska kokkaan löysin rantein enkä osaa noudattaa ohjeita orjallisesti (ellei resepti ole minua siihen pelotellut), on sekin joka kerta hieman erilainen. Lasagne on siitä oivaa, että sinne tulee heiteltyä kaapista löytyvät jämät. Tämänkertainen versio sisältää runsaasti sipulia, sen kohdalla mottoni on enempi-parempi ja koska muistin viimetipassa, että purjoa on pakkasessa, tuli sitäkin lisättyä joukkoon. Tuore basilika ja timjami on seurausta pitkänäköisyydestäni, sillä täällä pohjoisilla leveysasteilla niiden tarjonta on huonoa. Olempa ottanut tavakseni kesäisin saksia suurimman osan yrteistä suoraan pakkaseen pienissä pusseissa. Sieltä niitä saa kätevästi pitkin vuotta ruokiin lisättyä.

Tämä ohje on lähes maidoton, koska siedän vähäisessä määrin maitotuotteita enkä suostu luopumaan juustosta, mutta sen voi tehdä maidottomana jättämällä juuston pois tai korvaamalla sen jollain juustonkaltaisella tuotteella. Gluteenittoman siitä saa gluteenittomilla lesagnelevyillä, tai korvaamalla ne es. pitkittäin leikatuilla kasviksilla (munakoiso, kesäkurpitsa) ja suurustamalla juustokastikkeen glut jauhoilla tai maizenalla ja kasvisversioon voi lihan korvata juureksilla, kasviksilla tai soijarouheella. Erikoisruokavalio ei ole ongelma, jos ei siitä sellaista itse tee!

Peruslasagne

Jauhelihakastike
400 g jauhelihaa
4 kpl sipuli
2 kpl paprika
n. 10 cm purjoa
1 tl valkosipulimurskaa (tai 4-5 kynttä)
500 g tomaattimurskaa
basilika
timjami
oregano
mustapippuri
suola

Juustokastike
50 g margariinia (becelin keltainen on maidoton)
1 dl jauhoja
1 l kaurajuomaa (oatly tai es. 4 dl go green ruokakermaa + 6 dl vettä)
(1.5 dl + 2 dl juustoraaste)

1/2 pkt lasagnelevyjä

Ruskista jauheliha, lisää pilkottu sipuli ja kuutoitu paprika (fiiliksen mukaan isompina tai pienempinä kuutioina) sekä hienonnettu purjo. Anna sipulin kuullottua. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla ja sekoita. Lisää tomaattimurska ja vesi, anna hautua sen aikaa kun teet juustokastikkeen.
Sulata margariini kattilassa, lisää jauho ja anna kypsyä pari minuuttia. Kaada n- 2 dl kauramaitoa/maitoa/nestettä ja sekoita vispilällä rauhassa kunnes tasoittuu. Lisää loppuneste pikkuhiljaa ja kiehauta. Lisää n. 1.5 dl juustoraastetta (minä lisäsin pari kourallistaja lisäksi puoli purkkia ruohosipulituorejuustoa) ja sekoita.
Laita vuuan pohjalle ensin juustokastiketta lado sitten lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja juustokastiketta vuorotellen. Levitä viimeisen lasagnelevykerroksen päälle juustoraastetta ja juustokastikkeen loppu. Paista 200 C uunissa 45-60 min. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti